kasparthedog

sardinen vill att burken öppnas emot havet

...

Publicerad 2011-02-28 23:23:44 i Allmänt,

olivträd mini, förkolnade crostinis, boeuf bourguignon, oxfilé med bästa bearnaisesåsen ever, lön, storhandling, färska kryddor, solsidan-festival, färska blommor, färska lakan, french hotdog, besök på nya bageriet.

det var en bra vecka.









en torsdag i februari

Publicerad 2011-02-24 22:37:47 i Allmänt,

fika hemma hos lovely bleta. 4 sorters muffins. turkiskt kaffe med sump att spå i. en höjdarkväll. bleta är energi och varje gång jag träffar henne bubblar hon av liv som starkt badskum. det gillar jag med henne. bleta är inte mittemellan.

om b och om k och om musik som stannar kvar

Publicerad 2011-02-24 21:45:43 i Allmänt,

even when you dont know, i´ll be by your side
even when you think you´re all alone, i´ll be by your side

paus tyst stopp

i´ll be right behind you keep on going
in which ever way the wind is blowing
i will be there till the world stops turning
baby i will keep this fire burning

paus tyst stopp

jag sitter på golvet i stora ateljen, i en ring. runt om mig människor som liknar mig. fast ändå inte. eller,, jo. det finns en som liknar mig på pricken. som är som ur samma form som jag. in och ut. men jag känner henne inte så väl ännu. men hon fascinerar mig. den fotriktiga. och fan vad jag är dålig på att få huvudet proportionerligt.

det är färgfläckar på golvet. dessa fläckar som vi ett halvår senare kommer ligga på knä och skrapa bort. men det vet vi inte ännu.

det är ungefär mitt i terminen och jag hyser fortfarande stor respekt inför den väldige karismatiske mannen som har en röst som jag med lätthet kan höra i mina öron än idag. och hur det än blev senare och vad vi än kom att tycka om honom så minns jag honom i period 1 nu. jag visste det förstås inte då men på något sätt var det nog han som rätade upp min rygg. något jag är mycket tacksam för nu när jag tänker tillbaka. det och det andra. min spegelbild i livet. 

det är inte utan att jag blir en smula sentimental nu ikväll när jag åker kvällsrunda med micke och testar hans nya högtalare. just denna låten lyssnar vi på och omedvetet glider jag åtta nio år tillbaka i tiden. jag ser mig själv på utsidan och jag känner igen en hel del i den jag är nu. och jag ser hur mycket som lämnats samtidigt som jag inser att det viktigaste stannade kvar i mig. 



 

the gös

Publicerad 2011-02-22 22:48:43 i Allmänt,

under en höst när jag jobbade på cityhallen i örebro stod jag ofta och träningsfiléade gösar när det fanns tid över. så en dag kom en kund och ville ha en en gös till middag. hon skulle steka den hel men ville ha den rensad. när jag skalat ur innehållet hade fisken blivit lite blodig och jag sköljde av den lite, varpå kärringen surt upplyste mig om att jag nu sköljt bort smaken. jag undrade lite om hon visste att fiskar är vattenlevande djur men jag sade inget. men jag tänker på henne varje gång jag har en hel fisk hemma. jag minns till och med hur hon såg ut. och jag tänker på hur onödigt det är att hon stannar kvar i mitt minne medan så mycket annat faller bort.

till middag: gös med vitvinssås (på egen fond).
till kvällis: chokladglass och färska lakan

(jo det är ett torskhuvud också)

about a boat

Publicerad 2011-02-17 22:39:09 i Allmänt,

Jag var en båt långt innan jag träffade dig. En stark och stadig historia med livbåtar hängande utefter sidorna. Sakta gled jag fram längs trånga kanaler, kantrade av lupiner och cyklande turister. Då och då stannade cykelmänniskorna och vinkade och tittade på mig där jag skred fram, nästan högtidligt. Under mig gäddor, abborrar och näckrosblad. De bar mig på sina axlar, stöttade mig. Jag var deras vän och de skulle aldrig svika mig. Jag kände mig trygg.


Så kom en dag då kanalen plötsligt kändes för trång. För liten och för grund. Jag kände stenarna på botten krafsa mig under fötterna. Allt oftare kom jag hem med repor längs sidorna. Livbåtar och fendrar utgjorde inte längre något skydd. Det dröjde faktiskt inte länge förrän även gäddorna klagade över huvudvärk. Hade jag växt ur min kanal och allt det jag tagit för givet och det som tidigare varit min trygghet?


Om nätterna i hamnen brukade jag drömma samma dröm om och om igen. Alltid om ett stort öppet hav. Jag drömde om torsk och om makrill. Och om salt. Jag älskar salt. Men drömmen slutade alltid med att det blåste upp till storm. Makrillar och musslor flög hejvilt i luften och studsade på vågorna som mackor i en tecknad film.


Jag började lägga ut nät. Smög ut ur hamnen, ut på stora vattnet. Återvände innan nattens slut till min trånga vagga och väntade spänt in morgonen. Så snart solen gått upp seglade jag ut för att kontrollera min fångst. Veckor av sömnlösa nätter blev till månader och till slut insåg jag att nätet var allt för grovmaskigt. Allt det fina smet ju ut igen. Kvar i nätet kämpade några vrak och diverse fynd från havsbottnen. Det närmaste jag kom något värdefullt var ett par havstulpaner som byggt bo i ett tomt krabbskal.


En regnig morgon när jag minst anade det fick jag möta den glasklara blicken av en alldeles sällsam fisk som fastnat i det finmaskiga nätet. Blank och glittrande i regnbågens alla färger. Fastän det inte fanns en enda solstråle på himlen dansade solkatterna på min rygg. Fisken sprattlade vilt och försökte ta sig loss men lugnade sig snart och stirrade mig rakt i ögonen. Den hade en paralyserande blick och i dess ögon såg jag rädsla och jag såg havet.


I hamnen frågade jag runt och sökte information om den speciella fisken. Ingen visste någonting. Ingen hade sett en sådan fisk förut och ingen hade hört om sådana fjäll. Den måste hamnat fel. Ramlat ner från himlen och hamnat fel. En sådan vacker fisk skulle väl aldrig kunna trivas i den lilla kanalen. Den behöver utrymme och behöver något som kan reflektera dess glans.


Jag måste till havet. Jag måste befria min fina fisk. Måste hålla den vid liv. Jag vill mata den med räkor. Tjocka randiga rosa räkor. Jag vill bäras av maneter och av plattfiskar. Jag vill känna vågor.


Naturligtvis åkte jag vilse. Havet var så mycket större än jag väntat mig. Stenbitar och havskatter bet mig i sidorna om nätterna där jag irrade omkring. De ville inte ha mig där. De kände inte igen min sjödoft. De kände inte igen min färg. Jag hade olovligt tagit mig friheten att klampa in i deras revir. Sälar simmade tjurigt längs mina sidor hela dagarna, som för att kontrollera var jag tänkte ta vägen och var jag kommit ifrån.


Snart skulle jag få uppleva den storm jag sett i min dröm så många gånger. Snart skulle jag ge upp och överlämna mig till mitt öde och i ovädrets våld.


Jag hade precis skymtat land i min horisont när havet hetsade upp sig i storm. Kämpandes bland de mäktiga vågorna satte snart kraftlösheten in och jag gav upp. Jag såg för mitt inre hur jag krossades mot klipporna och plankor och plåt kastades upp på land och vissa sjönk till botten som små utplånade minnen. Mitt medvetande försvann och jag gled in i någon slags halvdvala.


Nästa gång jag öppnade mina ögon var det på andra sidan. Ett ljus så starkt att det sved i mina ögon. Instinktivt drog jag snabbt upp årorna som skydd och först när jag sakta låtit ljus silas in genom springor till ögon kunde jag urskilja konturerna av ett berg. Ett typiskt berg. Naivt, liksom spetsigt som ett barn skulle ritat det. Beatrice och Dante dök upp i mitt huvud och jag vet inte om det var min fantasi eller om det var verkligheten som visade mig en stege på sista trappavsatsen, längst upp. Så släcktes mitt medvetande igen och jag gled djupare och djupare in i drömmens värld igen.


Det dröjde en tid innan jag märkte att det var just på toppen av det berget jag strandat. Det som jag sett framför mig i mitt diffusa tillstånd. Det tog ytterligare en tid att förstå att det varit denna vandring uppför paradisberget jag klättrat alla de där sömnlösa nätterna. Att mitt ankare hade fått fäste i ditt hår är något som gick upp för mig nu ikväll.


Kom och lägg dig nu. Vi gömmer oss för vargarna. Kom nu. Vi gömmer oss för vargarna. Jag älskar att gömma mig såhär.


... jag med


och jag vände mig inte om.

better than ice-cream better than anything else that i´ve tried

Publicerad 2011-02-17 20:52:39 i Allmänt,

sia har börjat med ben&jerry-style glass i runda halvlitrar. fantastiskt trevliga namn som skidtur, blåbärscheesecake, knäckbräck, äppelpaj samt kladdkaka. ännu trevligare var att man kunde köpa de nya smakerna som prova-på-5-liters-förpackningar för ynka 49 kr. jag borde naturligtvis slagit till på minst två men vår stackars frys är redan överhettad så det fick bli kladdkakan. något lite för söt men ändå ljuvlig. man får ta små kulor. smaken påminner lite om barndomens favorit rocky road. fast med kladdkaka istället för marshmallows.

söndag

Publicerad 2011-02-13 10:10:15 i Allmänt,

pannkaksfrukost. michael gör världens godaste pannkakor. speciellt på morgonen och speciellt i den rosa ministekpannan.

som avslut på veckan blir det fiskgryta ikväll. med egen aioli.

under ytan-veckan

Publicerad 2011-02-08 21:48:58 i Allmänt,

så äntligen kom min försenade 30-årspresent. en kaffekvarn i samma serie som maskinen. underbart. nu slipper man kanske åka till göteborg så ofta för att köpa kaffe ;) på sikt tänker jag köpa råkaffe på mauritz kaffehus och rosta själv, mala och dricka. lovely. men nu fick lite lavazza duga och det gjorde det verkligen med råge. underbart att mala sitt kaffe för varje kopp. vardagslyx. jag gillar det.

efter nätter av bläddrande i kokböcker (som endast resulterar i hungerkänslor mitt i natten) bestämmer jag att veckans tema får bli under ytan. arbetsnamnet var stora vilda havet men så påminde michael mig om att vår lax inte bott i havet. alls.

om ni undrar över räkgrejset så är det en räkfond.. och en lunch i göteborg fuskade vi med kåldolmar. det gjorde ingenting.

den gångna och fortfarande pågående veckan har varit en höjdarvecka. en topplista vore kanske på sin plats. det var länge sedan.

top-5  vecka 6

1. malins överraskningskaffe när jag behövde det som mest. utan att ens behöva be om det. inget i veckan slår det.
2. nymalet kaffe varje morgon. lättar upp den mörkaste halvtimman även 4.45
3. köksmickes nya mobil. likdadan som min. och allt nytt vi lärt oss. samt emmas frustration över vårt tjat om den fantastiska touch-mobilen.
5. den nyväckta läslusten. ett vårtecken. sitta ute i den första vårsolen med coffee och läsa en bok.

bubblare: tim-i-topp-listan på jobbet. där JAG leder för en gångs skull. heja mig

musslor, italien och hunklista

Publicerad 2011-02-03 23:12:41 i Allmänt,

jag veeeet. det går inte utmärkt bra med min blogg just nu. men det ska bli bättre. jag har haft en period av brödbak, hunk-listor på jobbet och tulpaninköp. det har varit fisk och skaldjur och vin och italien.  och för att inte tala om dagens present av ia. en bok som måste läsas ganska omedelbart. det har varit italienska aftnar med eros och diverse smakupplevelser från det magnifika landet. det har varit planer för trädgårdslandet och det har varit jobb. av åtta dagar i rad har jag bara varit ledig en. därav frånvaron. men bilder har tagits. nedan följer ett urval.

och förresten.. cherry garcia är helt fantastisk. lika härlig som sias glass med sultanrussin i karibisk rom. jag fyndade en 5-liters på outleten. lyckan är total.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela