kasparthedog

sardinen vill att burken öppnas emot havet

fadderbarn gone wild

Publicerad 2010-10-24 14:39:38 i Allmänt,

fadderbarn på besök med bästa kristin. fadderbarnet ville inte gå och lägga sig. fadderbarnet ville titta på bamse, kasta barba-hårig i golvet gång på gång, läsa laban, äta stjärnor i smyg, äta broccoli, undersöka och valla fårskinnet.

med kristin var allt som vanligt. allt lika roligt och allt lika självklart fortfarande. jag hoppas att det alltid kommer vara så. det enda som förändrats är våra fyndrundor. men det är mer själva omgivningarnas fel. det är liksom inte alls detsamma att gå och fynda på röda k i falken som det var att fynda på bra och beg. eller på kultur-bra&beg-eriks-rundan.

jag hade glömt hur viktigt det är att faktiskt omge sig med människor som talar samma språk ibland. som läser på exakt samma sida som jag själv. och nu när de åkt blir jag påmind om hur noga jag måste vara med att bevara detta. för att inte glömma bort vem jag är. och för att inte damma igen helt. lite som med min eltandborste. jag måste också få ligga i min laddningsstation då och då. för att orka med det nödvändiga. min egen batteriladdare. det är vad hon är. jag är så glad att de var här. och som vanligt när besöken är slut så infinner sig vemodet som en envis huvudvärk. fast det gör inget. då vet jag att inget viktigt förändrats.

ge-kås

Publicerad 2010-10-19 19:24:15 i Allmänt,

ge-kås idag.. ingen vidare succé. sura tanter kommer körandes med sina dignande kundvagnar. de har rivit åt sig så mycket fynd att klädesplagg inte får plats i vagnen utan hänger utanpå. som ett litet galleri. vidare ser jag chipspåsar som trängs (och kanske går sönder) med ljus och jultomtar glida förbi. sedan finns det leksaksvagnarna. traktorer och barbapappa-säckar överallt. skräckslagna lyckas vi ta oss fram till kassorna. hittar en lagom kort kö och ser slutet på eländet. det visar sig vara en snabbkassa för max tio varor och mannen har köpt minst sju paket batterier och en massa smågrejer från elektronikavdelningen. skräcken lurar bakom hörnet igen och kassörskan frågar spydigt om vi räknat varorna för det ser inte alls ut att vara tio. -hur många var det , frågar m med ett leende. tillbaka får han en sur blick som säger allt. no need for words. vi betalar lydigt och skyndar iväg med varorna lite halvhjärtat nedtryckta i påsen. det kanske dröjer lite innan vi kommer tillbaka igen.

höstens bästa

sopporna
börja använda mössa
tända massa ljus
varbergs kurort
tedrickandet
plocka svamp

bubblare: vitpeppar. och speciellt i löksoppa

veckan som var.

Publicerad 2010-10-18 12:31:43 i Allmänt,

början av veckan tillbringades mestadels under täcket läsandes tidningar och kokböcker. jag är inte så bra på det där med att inte vara rastlös men fick roa mig bäst det gick. när jag vaknade på söndagen kände jag mig som 75 år med svullna leder och röda utslag på hela kroppen. var kom det ifrån?! på måndagen gick jag entusiastisk till jobbet och försökte att inte låtsas om mitt tillstånd. men mina muskler kändes helt förtvinade och det kändes som om jag legat ned och inte rört mig alls på två månader. varje steg en ansträngning. jag förstår inte var detta kom ifrån eller varför. jag fick gå hem och kurera mig. hemmatiden ägnades åt en fördjupning i sopperioden samt chokladtryffel-tillverkning. och det som blev över fick bli en stärkande chokladmask ;)

maria var snäll och kom med min älsklingsrätt. typiskt att de ska äta det just när jag är sjuk. men tur att man har snälla kollegor :)

idag dricker jag espresso med vispad grädde i brist på mjölk. visar sig vara riktigt trevligt. och så har vintern kommit hit lite. hoppas den stannar. min bakelsemössa håller formen ännu. vilket fynd. och jag tänker på hur mycket jag saknar den tiden i örebro. och när ia köpte sin åhman-jacka. jag vill också ha en åhman. åhmanjackan, den gula saaben och bra och beg. det känns så länge sedan nu men jag minns till och med hur det luktade i saaben. i n n a n  räkfrossan.

mat för veka sjuklingar. broccolisoppa med vitlök. choklad till efterrätt

Publicerad 2010-10-11 18:10:41 i Allmänt,

efter att ha tillbringat dagen i sängen, kurerandes, smyger sig så hungern på igen. sakta och liksom stegrande. märkligt hur man kan bli så hungrig av att inte göra någonting. vrålet från magen är nu så ilsket att det knappast går att missta för de jamande katterna utanför. inte längre. och broccoli vill jag ha. mixar ihop en soppa och återvänder till min grotta med julstjärnan tänd.

en stund senare längtar jag efter en gul hederlig chokladkaka. den lilla (fast två då) med många smårutor att äta som i lena ph-reklamen för knegoffs. minns ni? choklad som förstör för det fina järnet i min soppa. obalans?

eat pray love

Publicerad 2010-10-11 11:58:49 i Allmänt,

man kan nästan tro att det kan vara ganska trevligt emellanåt, att vara sjuk.

sjuk förresten. jag vet inte vad som händer mig. känns som om jag växer ur mitt skinn. som att det är för litet. kanske byta skinn som en orm. göra plats för nytt fräscht. pånyttfödd vid trettio. man vet inte. den som lever får se.

nu tänker jag beställa pannkakor med råsocker och smör.




4 oktober

Publicerad 2010-10-04 16:26:45 i Allmänt,

äter tre kanelbullar i sängen, dagen till ära. perfekt start på en ledig dag.

anna hade varit i london och hade med sig en väldigt trevlig present i form av kaffe från starbucks. jag har aldrig varit på något starbucks själv så det kändes mycket spännande. så medan micke och karlsson spelade playstation-tennis hade anna och jag mysig kaffestund med det nya. ljuvligt, mycket riktigt.

dagens bakning blir chockerande nog inte kanelbullar för det har jag redan i frysen. utan sådana där mormors-rågkakor. som man penslar med extrasaltat smör när de kommer ut ur ugnen. jag har längtat ganska mycket efter dem. när vi var små stack vi alltid till mormor och morfar direkt när vi hade vaknat och innan föräldrarna ens vaknat. varje dag några nya bakverk. och lyckligast var man nästan när det var rågkakor. man förstod direkt när man kom innanför dörren. buckliga handdukar, med brödkakor under, i hela hemmet. i trappan, på golvet, på bänkar, överallt. många bröd gick det åt. jag undrar nu i efterhand vem det var som faktiskt åt alla dessa bröd. och bullar. och kakor. vi åt nog större delen av dem, mina systrar och jag. men ändå. varje morgon klockan fem började det bakas. brödkakor alltså. man fick alltid skära dem när de kom direkt ur ugnen. liksom rykande heta. och så ett tjockt lager smör och en ostskiva på. eller två. eller som morfar som skar sin ost med kniv för att få den rätta tjockleken. alltid lagrad ost som luktade. aldrig barnost. aldrig något skräp.

 

örebro

Publicerad 2010-10-02 23:42:33 i Allmänt,

örebro är verkligen tjusigt på hösten. slottet har liksom bäddat in sig i rött. stoppat om sig. jag försöker tänka tillbaka men kan inte erinra mig om att jag tänkt på eller sett det i den röda skepnaden innan. man ser saker på ett annat sätt över tiden och avståndet, märker jag. det som var självklart då är inte alls lika aktuellt och naturligt nu. och saker som jag sett varje dag innan, ser jag nu på ett nytt sätt. som detta med slottet. eller som att den lilla parken precis innan mitt förra hem, plötsligt fått en helt ny färg. jag har knappt ens vetat om att den fanns. varför gick jag aldrig dit?

i brist på andra fynd köper jag en bok som heter fransk afton. med i boken ligger en cd-skiva med delikat fransk musik. jag drömmer mig bort en smula medan jag tuggar praliner från älsklingsbotiquen  i ö. det hela ter sig plötsligt väldigt självklart.

på väg hem till falkenberg igen stannar vi till i ett litet samhälle som verkar så ledset, visset, att jag inte kan låta bli att tycka lite synd om det. att liksom sympati-stanna och kolla in i en lopphandel. det visar sig vara en bra affär och jag kommer ut med en dress i mörkblått. eller pariserblått om man vill.. bildbevis på fyndet kommer senare. smålandsstenar var det förresten. vilket namn. jag har åkt förbi och igenom så många gånger utan att tänka på själva namnet. men det är alltså smålandsstenar som hyser både alex korvbar och göstas konditori. båda från tiden. båda med neonskyltarna med saknade bokstäver här och där. jag gillar det.

lloyd är som en magisk växt av något slag. han växer när det inte syns. på natten säkert. och så nästa gång man ser honom så är han redan långt före. på en månad har han vuxit in i sin superman-dräkt. det är ganska mycket det.



Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela